ТЕРАЗИД ЕООД обучава ученици от СГСАГ Христо Ботев

Специалисти от ТЕРАЗИД проведоха едноседмично практическо обучение на ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Обучението, в което се включиха учениците от 11 и 12 клас, беше на тема „Финишните покрития – особености и приложение”.

Тази година ТЕРАЗИД за втори път организира съвместно с ръководството на училището обучителен модул за младите строителни специалисти. „За бъдещите инженери и архитекти е важно още в периода на натрупване на основните знания да се запознаят със свойствата на строителните материали и тяхното приложение. Надявам се, че тези практически занимания ще са полезни в бъдещата им работа и затова имаме намерение те да се превърнат в традиция”, обяснява управителят на ТЕРАЗИД  г-н Росен Станков.

Освен възможността учениците да изпробват уменията си за полагане на фасадни бои и мазилки и ценните практически съвети на специалистите,ТЕРАЗИД осигури и необходимите материали, за да бъде изцяло ремонтиран коридорът за залите за практически занимания в гимназията. Така се постига двоен ефект – децата придобиват професионални умения и се подобрява облика на сградата, която посещават всеки ден.

Общо 7 паралелки с възпитаници на СГСАГ „Христо Ботев” преминаха практическото обучение през тази година. Специалистите на ТЕРАЗИД запознаха бъдещите инженери с особеностите при нанасянето на различни финишни покрития – фасадните бои и мазилките и интериорната боя „Акрилекс”. Дружеството е сред водещите производители и на полимерни, силиконови и силикатни мазилки. „Теразид” ЕООД произвежда богата цветова гама от силиконови и полимерни бои, които гарантират стабилен водонепропусклив слой при завършване на сгради или изпълнение на допълнителна топлоизолация.

Инж. Георги Атанасов, търговски представител на ТЕРАЗИД ЕООД и възпитаник на СГСАГ „Христо Ботев”, запозна учениците с основните технически характеристики на продуктите и различните им предимства. „Полимерната мазилка Decorit е универсален продукт за декоративно завършване на фасади. Добавеното калиево стъкло в силикатната мазилка Silicat позволява работа с продукта и при по-високите летни температури, а отличните паропропускливи и водоотблъскващи свойства на силиконовата мазилка Sicolit я правят подходяща за завършване на топлоизолации от стъклена вата. Тя е най-доброто решение и за завършване на фасади дори в много влажни крайморски райони”, обясни спецификите инж. Атанасов.

След въвеждащото теоретично обучение специалистите на ТЕРАЗИД показаха нагледно как се нанасят и структурират полимерните мазилки, които се произвежда с възможност за постигане на краен декоративен ефект „влачена” и ”драскана” структура. Разнообразието в архитектурните решения се постига и благодарение на палитрата от 210 цвята и различните размери на структуриращи зрънца. За да усетят особеностите при работата с материалите и значението на технологичните времена, някои от младежите изпробваха уменията си в полагането на мазилките. „Някои от децата са много талантлива и още от сега си личи, че ще станат много добри майстори”, споделя класната ръководителка на 11С клас г-жа Мицева.

Миналата година ТЕРАЗИД проведе специализирано обучение за изпълнение на цялостна топлоизолационна система, изпълнима изцяло с продукти на фирмата и по БДС. „Затова тази година решихме да задълбочим познанията на младежите по отношение на спецификите на фасадните бои и мазилки”, пояснява инж. Юлиян Йовчев, търговски представител в ТЕРАЗИД ЕООД и бивш възпитаник на СГСАГ „Христо Ботев”.

„Практическите модули, които ТЕРАЗИД провежда вече втора година в нашата гимназия се радват на голям интерес сред учениците. Те не само се запознават с процеси и технологии, които учат в класните стаи на теория, но използват наученото и при последващите теоретични занимания, споделя директорката на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия инж. Доротея Дончева. „Похвално е, че сериозна и утвърдена фирма като ТЕРАЗИД се ангажира с професионалната квалификация на младите специалисти“, допълва тя.