ТЕРАЗИД ЕООД обучава ученици от СГСАГ Христо Ботев

Специалисти от ТЕРАЗИД проведоха едноседмично практическо обучение на ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев”. Обучението, в което се включиха учениците от 11 и 12 клас, беше на тема „Финишните покрития – особености и приложение”.

Тази година ТЕРАЗИД за втори път организира съвместно с ръководството на училището обучителен модул за младите строителни специалисти. „За бъдещите инженери и архитекти е важно още в периода на натрупване на основните знания да се запознаят със свойствата на строителните материали и тяхното приложение. Надявам се, че тези практически занимания ще са полезни в бъдещата им работа и затова имаме намерение те да се превърнат в традиция”, обяснява управителят на ТЕРАЗИД  г-н Росен Станков.

Освен възможността учениците да изпробват уменията си за полагане на фасадни бои и мазилки и ценните практически съвети на специалистите,ТЕРАЗИД осигури и необходимите материали, за да бъде изцяло ремонтиран коридорът за залите за практически занимания в гимназията. Така се постига двоен ефект – децата придобиват професионални умения и се подобрява облика на сградата, която посещават всеки ден.

Общо 7 паралелки с възпитаници на СГСАГ „Христо Ботев” преминаха практическото обучение през тази година. Специалистите на ТЕРАЗИД запознаха бъдещите инженери с особеностите при нанасянето на различни финишни покрития – фасадните бои и мазилките и интериорната боя „Акрилекс”. Дружеството е сред водещите производители и на полимерни, силиконови и силикатни мазилки. „Теразид” ЕООД произвежда богата цветова гама от силиконови и полимерни бои, които гарантират стабилен водонепропусклив слой при завършване на сгради или изпълнение на допълнителна топлоизолация.

Инж. Георги Атанасов, търговски представител на ТЕРАЗИД ЕООД и възпитаник на СГСАГ „Христо Ботев”, запозна учениците с основните технически характеристики на продуктите и различните им предимства. „Полимерната мазилка Decorit е универсален продукт за декоративно завършване на фасади. Добавеното калиево стъкло в силикатната мазилка Silicat позволява работа с продукта и при по-високите летни температури, а отличните паропропускливи и водоотблъскващи свойства на силиконовата мазилка Sicolit я правят подходяща за завършване на топлоизолации от стъклена вата. Тя е най-доброто решение и за завършване на фасади дори в много влажни крайморски райони”, обясни спецификите инж. Атанасов.

След въвеждащото теоретично обучение специалистите на ТЕРАЗИД показаха нагледно как се нанасят и структурират полимерните мазилки, които се произвежда с възможност за постигане на краен декоративен ефект „влачена” и ”драскана” структура. Разнообразието в архитектурните решения се постига и благодарение на палитрата от 210 цвята и различните размери на структуриращи зрънца. За да усетят особеностите при работата с материалите и значението на технологичните времена, някои от младежите изпробваха уменията си в полагането на мазилките. „Някои от децата са много талантлива и още от сега си личи, че ще станат много добри майстори”, споделя класната ръководителка на 11С клас г-жа Мицева.

Миналата година ТЕРАЗИД проведе специализирано обучение за изпълнение на цялостна топлоизолационна система, изпълнима изцяло с продукти на фирмата и по БДС. „Затова тази година решихме да задълбочим познанията на младежите по отношение на спецификите на фасадните бои и мазилки”, пояснява инж. Юлиян Йовчев, търговски представител в ТЕРАЗИД ЕООД и бивш възпитаник на СГСАГ „Христо Ботев”.

„Практическите модули, които ТЕРАЗИД провежда вече втора година в нашата гимназия се радват на голям интерес сред учениците. Те не само се запознават с процеси и технологии, които учат в класните стаи на теория, но използват наученото и при последващите теоретични занимания, споделя директорката на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия инж. Доротея Дончева. „Похвално е, че сериозна и утвърдена фирма като ТЕРАЗИД се ангажира с професионалната квалификация на младите специалисти“, допълва тя.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023