Управителят на ТЕРАЗИД пред сп. „Мениджър“

Повечето от вас сигурно знаят, че най-стабилната геометрична фигура е триъгълникът. Трима са братята в приказката за ламята и златната ябълка, златната рибка изпълнява три желания. Три са и основните стълбове на всяко успешно начинание, включително на успешния бизнес – неизчерпаем хъс, премерен риск и добре подбран екип.
Винаги началото ни се струва най-трудно. Тогава са нужни много упорит труд и вяра в постигането на целите. С времето обаче нещата не стават по-лесни, напротив разрастването на бизнеса, навлизането на нови пазари и борбата с конкуренцията изискват още повече енергия и запазването на позициите е непосилна задача без можещи и отдадени на работата служители.
През всеки един етап от своето развитие компаниите срещат различни трудности и предизвикателства, безброй са възможните пътища, по които могат да поемат. Само част от тези пътища обаче водят към върха. Обръщайки поглед назад, мога да кажа, че изминатият от нас път не беше от леките, може би не е и най-прекият към успеха. Нашата пътека нерядко е криволичела и сме допускали грешки в търсенето на правилното решение, но не сме се отказвали от поставените цели. Защото ако ви се пие мляко, нали не седите на столче насред полето в очакване край вас да мине крава?
Преди близо 15 години стартирахме от нищото, без финансовата подкрепа и ноу-хау-то на големите чуждестранни компании. Затова за нас успехът е още по-ценен. Дълги години се борихме не само с утвърдените чужди имена на пазара, но и с предубедеността и манталитета на българите. Именно преодоляването на първоначалния скептицизъм и недоверие на клиенти е една от най-трудните задачи за една нова и непопулярна марка у нас. И тук решението е само едно – качество, постоянно качество. Независимо дали произвежда обувки, вафли или се занимава с химическо чистене, за да просъществува една фирма повече от година, е необходимо клиентите да повярват в нея.
И най-добрата реклама няма да ви доведе лоялните клиенти. Те се печелят с времето, често заради малки жестове и добро отношение. Не подценявайте обслужването на клиенти и не забравяйте, че един доволен клиент може да сподели с двама приятели, но един недоволен със сигурност ще разкаже на десетина.
Новите клиенти и разширяването на пазара са неща, към които всяка компания се стреми. Преди обаче да се впуснете в агресивно завземане на нови пазари и пазарни ниши, замислете се дали компанията има мощностите и капацитета да отговори на нуждите на тези потенциални пазари. Реинвестициите, разумният риск и реалната представа за силите и възможностите са задължителни за запазване на постигнатите позиции и преминаването на следващото стъпало. Защото не е трудно да създадеш започнеш бизнес, трудно е да го задържиш.
За това освен добро планиране, понякога е нужно малко късмет и интуиция за правилния момент. До 2004 г. „Теразид” ЕООД беше като повечето български производители на строителни материали, борещи се с предубедеността на родния клиенти и чуждите конкуренти. Тогава направихме огромна за мащабите на фирмата инвестиция и изградихме нова производствена база с многократно по-големи мощности. Тъкмо навреме, за да се качим на гребена на вълната на строителството в периода 2005-2008 г.
В развитието на всяка организация настъпва момент, когато и най-добрият мениджър не би могъл да следи и решава всички значими въпроси сам. Истината е, че зад доброто име на компанията и добрите финансови резултати винаги седи успешен екип от мотивирани служители.
Умението да подбереш правилните хора и да им дадеш достатъчно свобода и възможност да развиват способностите си е ключово за развитието на всеки бизнес.
Често казвам, че не управителят е значимата фигура на една компания. Значими са всички служители – от търговеца, до секретарката и общия работник. Защото ако работата в един офис или предприятие не върви като добре смазана машина, възникват проблеми, а с тях се губи доверието на клиента. Има теория, че за да са пълноценни служителите трябва да сменят своята работа на около 5 години. Аз не съм привърженик на тази теза, особено за хората, в които виждам потенциал. Няма нищо по-добро от лоялен служител, който познава спецификите на работата до най-малкия детайл. А за да го задържиш и мотивираш да дава всичко от себе си, понякога е достатъчно само да промениш сферата на отговорностите му, да му дадеш предизвикателства, за да открие нови свои качества.
Бъдете смели, но разумни, намерете правилните хора за вашия екип и не пестете сили за постигането на поставените цели. Тогава усилията ви ще бъдат възнаградени.

Росен Станков – Управител на ТЕРАЗИД ЕООД

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023