Домът – красив и топъл с мазилките на „Теразид” ЕООД

www.izolacii.eu

Ако вече сте избрали вида на топлоизолационния материал за саниране на старото жилище или за новостроящата се къща, значи сега е моментът да подберете и подходящото завършващо покритие за фасадата. Избирайки материалите – фасадна боя или мазилка, е добре да вземете предвид специфичните климатични условия, разположението на Вашия дом, както и вида на използвания топлоизолационен материал. Фасадата на всяка сграда е важен елемент, където обикновено не трябва да се правят компромиси и експерименти. Не забравяйте, че предназначението на фасадните мазилки е не само да придават красив и завършен вид на сградата, но и да снижават въздействието на разрушаващите фактори на околната среда и да гарантират ефективността на топлоизолационния материал. Често неправилно топлоизолационният слой се оставя само на циментова шпакловка или се завършва с циментова пръскана мазилка. При дъжд влагата прониква в обема на топлоизолацията и обезсмисля поставянето й. Това може да доведе и до появата на мухъл по вътрешните стени на жилището.
През последните години на българския пазар се предлага голямо изобилие от български и вносни бои и мазилки на полимерна и силиконова основа. За разлика от старите циментови и вароциментови мазилки полимерните и силиконовите мазилки не поемат влага, предпазват от овлажняване топлоизолационния слой и гарантират запазване на свойствата му. Едновременно с водоотблъскващите си свойства полимерните, силикатните и силиконовите мазилки притежават и паропропускливост. „Декорит”, „Сиколит” и „Силикат” позволяват на влагата (напр. „остатъчна” при ново строителство) да излезе навън и същевременно не допускат вода навътре в сградата (напр. при навяващ дъжд). Така се предотвратява опасността от влошаване на топлоизолационните свойства на системата. Всяка една от трите мазилки обаче притежава допълнителни свойства, които определят и специфичното им приложение.
„Декорит” е фасадна мазилка на основа акрилна дисперсия с добавени минерални пълнители с подбрана зърнометрия, устойчиви оцветители и консерванти. Полимерната мазилка изпълнява универсални функции и не случайно е най-продаваната мазилка.
„Сиколит” е готова за работа пастообразна мазилка на основа полимери и силиконова смола. Заради отличните й водоотблъскващи свойства специалистите препоръчват използването на силиконова мазилка в крайморските райони. Високата степен на паропропускливост определя „Сиколит” като отличен завършващ слой при изпълнение на топлоизолационна система с минерална вата.
„Силикат” също е готова за работа пастообразна мазилка с добавено калиево водно стъкло, което дава по-дълго „отворено време” за работа на строителя и възможност за нанасяне при по-високи температури. Това я прави предпочитан продукт за работа през горещите летни месеци.
И трите вида фасадни мазилки се предлагат в голямо разнообразие от цветове – 210 цвята по каталог на производителя. Богатата цветова гама се допълва от възможността за изпълнение на 2 размера драскани и 4 размера влачени структури с различни посоки на структуриране на релефа на мазилката.
От миналата година „Теразид” ЕООД обогати цветовата гама на фасадните си мазилки с нов каталог от над 330 цвята. Каталогът на новата декоративна мазилка “Slim Line” включва както широко използваните пастелни нюанси, така и по-наситени и екстравагантни цветове. С това палитрата от цветове по каталог на декоративните мазилки с марка „Теразид” стана над 600 цвята.
Фасадната мазилка “Slim Line” се предлага в добре познатите разновидности – полимерна, силиконова и силикатна, както и в стандартните едрини и структури – “влачена” и “драскана” със структуриращи камъчета от 1 до 3 мм. Възможността за многобройни комбинации позволява да бъде избран оптималният вариант за завършване на всяка фасада, съобразно климатичните особености, околната среда и личните предпочитания на всеки клиент.
За да улесни своите клиенти при избора на цветове или на различни цветови комбинации, „Теразид” ЕООД разработи специално приложение, което можете да намерите на интернет страницата на дружеството www.terazid.com.
Интересни фасадни решения може да получите с мозаечната мазилка „Декора”. Тя е на основата на акрилна дисперсия с добавени разноцветни мраморни и гранитни късчета с подбрана зърнометрия. Най-често с „Декора” се изпълняват цокли на сгради, фоайета, камини или декоративни пана.
Независимо от вида на избраната мазилка нейния цвят и структура преди да се премине към полагането й, е необходимо да се нанесе грунд. Грундът подготвя и хомогенизира основата, като предотвратява появата на петна вследствие на нееднаквата основа. „Теразид G-33” е висококачествен проникващ грунд, който дава основа на мозаечни и релефно-структурни мазилки. Грундът не запечатва основата, а я оставя да „диша”. „Теразид” ЕООД препоръчва да не се използват грундове на други производители преди полагане на мазилки с марката “Теразид”.
За да завършите фасадата или просто да освежите старата, но здрава мазилка, като запазите нейния релеф, може да използвате полимерна или силиконова фасадна боя. Икономически изгодно решение за повечето случаи е акрилна полимерна боя. Ако все пак търсите по-добра водоотблъскваща способност, например за калкан на сграда или северна фасада в планински район, решението е силиконова фасадна боя. Гладката повърхност, която образуват, и отличните водоотблъскващи свойства на силиконовите бои не позволяват трайното задържане на прах и други частици и дават възможност дъждът да измива фасадата.
Всички тези качества и възможността за запазване на архитектурния облик на сградата определят силиконовите фасадни бои с марката „Теразид” като предпочитан продукт за реставрация на много сгради архитектурни паметници и паметници на културата.

Ето и няколко практични съвета от специалистите на „Теразид” ЕООД за избор на фасадна мазилка:
1. Използвайте фабрично тонирани мазилки или оцветени от оторизирани дистрибутори – използването на пигменти, предназначени за вътрешна употреба, може да доведе до неравномерно оцветяване или избледняване в резултат на атмосферните влияния.
2. Избирайте по-светли и пастелни тонове за фасади, които са изложени на силно слънчево греене – може да останете изненадани от разликата между цвета в каталога, който сте разгледали на закрито, и изпълнената фасада, изложена на пряка слънчева светлина.
3. Използвайте комбинация от 2 или 3 цвята, за да разнообразите фасадата или да акцентирате на отделни елементи от нея (балкони, колони, издадени или вдадени участъци) – дори и равната фасада може да бъде „раздвижена” при подходящо разделно оцветяване.
4. За елементите от фасадата, които са изложени на слънчево греене, избирайте по-светъл цвят, а за тези, които са предимно в сянка – по-тъмния или по-наситения цвят– така, ако сте избрали твърде тъмен или наситен цвят, той няма да дразни окото.
5. За балкони и части от фасади, при които разстоянието за възприятие е по-малко, избирайте по-ситна структура на мазилката, а за големи фасади и високи сгради – по-едра – така в първия случай ефектът от структурата няма да Ви се струва груб, а във втория – ще е достатъчно забележим.
6. Ако целите минимализиране на разходите, подберете мазилка с по-ситна структура – при нея разходната норма на квадратен метър е по-малка и ще Ви е необходимо по-малко количество материал.
7. Винаги следете за нанасянето на специален грунд за мазилки – той осигурява по-добро сцепление на мазилката с основата.
8. Избягвайте да нанасяте полимерни и силиконови мазилки при температура на въздуха над 300 С – при тази температура „отвореното време” за структуриране на мазилката е твърде кратко и е възможно да не бъдете удовлетворени от крайния резултат.
9. Не нанасяйте фасадните мазилки при дъжд, силен вятър или отрицателни температури – ако все пак се налага работа при минусови температури, използвайте специални добавки към мазилката.
10. И най-важното, ако нямате опит в нанасяне и структуриране на минерални мазилки, доверете се на опитен майстор – ще си спестите време и пари за материали.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023