ТЕРАЗИД дари материали за възстановяването на храм

В свежата утрин на 27 септември 2009 г. камбанен звън се разнесе из местността Знеполе. Празнично биеше камбаната на възобновената черква „Свети Никола” в с. Джинчовци, Трънско. Хора от три села се стекоха да участват в тържествената служба за освещаване на храма, за възстановяването на който ТЕРАЗИД ЕООД предостави безвъзмездно необходимата мазилка за измазването и други строителни материали.

Викарият на Софийския митрополит, Знеполски епископ Йоан отслужи литургията. Не зная много от имената на ктиторите, дарителите и спомоществователите, но Бог ги знае и като Господар на този дом да им въздаде за това, което сторили, пожела епископ Йоан. Той предаде и благопожеланията на Негово светейшество патриарх Максим.

Село Джинчовци се намира на 2 км от граничния пункт със Сърбия. Старата църква е строена около 1860 г. и през 2000 г. се срутила от старост. Благодарение на усилията на Михаил Величков (майстор Милчо), Богинка Матеева и Михаил Михайлов с наставничеството на протойерей Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, за 2 години чрез дарения били събрани необходимите средства и материали за възстановяването на храма. Най-голямата тежест се паднала на 76-годишния майстор Милчо, който за 4 години с безплатен труд издигнал храма и камбанарията върху старите основи, запазвайки старата, зидана с камък абсида.

След края на Светата литургия беше извършено Свето кръщение на Виктория, правнучка на майстора с пожеланието в този обезлюден край да се връща все повече млади хора и да има много кръщенета и венчавки. Празничният ден продължи с курбан за здраве и благоденствие, даден за гостите от църковното настоятелство, приготвен от местен майстор по местна рецепта.