ТЕРАЗИД дари материали за възстановяването на храм

В свежата утрин на 27 септември 2009 г. камбанен звън се разнесе из местността Знеполе. Празнично биеше камбаната на възобновената черква „Свети Никола” в с. Джинчовци, Трънско. Хора от три села се стекоха да участват в тържествената служба за освещаване на храма, за възстановяването на който ТЕРАЗИД ЕООД предостави безвъзмездно необходимата мазилка за измазването и други строителни материали.

Викарият на Софийския митрополит, Знеполски епископ Йоан отслужи литургията. Не зная много от имената на ктиторите, дарителите и спомоществователите, но Бог ги знае и като Господар на този дом да им въздаде за това, което сторили, пожела епископ Йоан. Той предаде и благопожеланията на Негово светейшество патриарх Максим.

Село Джинчовци се намира на 2 км от граничния пункт със Сърбия. Старата църква е строена около 1860 г. и през 2000 г. се срутила от старост. Благодарение на усилията на Михаил Величков (майстор Милчо), Богинка Матеева и Михаил Михайлов с наставничеството на протойерей Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, за 2 години чрез дарения били събрани необходимите средства и материали за възстановяването на храма. Най-голямата тежест се паднала на 76-годишния майстор Милчо, който за 4 години с безплатен труд издигнал храма и камбанарията върху старите основи, запазвайки старата, зидана с камък абсида.

След края на Светата литургия беше извършено Свето кръщение на Виктория, правнучка на майстора с пожеланието в този обезлюден край да се връща все повече млади хора и да има много кръщенета и венчавки. Празничният ден продължи с курбан за здраве и благоденствие, даден за гостите от църковното настоятелство, приготвен от местен майстор по местна рецепта.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023