ТЕРАЗИД е генерален спонсор на Европейското Гран При по стрелба с лък

Световният шампион Явор Христов е голямата надежда на България

Водещият български производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали ТЕРАЗИД ЕООД е генерален спонсор на втория кръг от Европейско Гранд При по стрелба с лък, което ще се проведе от 20-и до 23-и май 2009 година в комплекс „Царско село” – София.
Домакин на престижния турнир е Българска федерация „Стрелба с лък”, като надпреварата ще се проведе под патронажа на Държавната агенция за младежта и спорта. Първият кръг се състоя през април в Риом, Франция, а финалите ще са в Анталия, Турция през юни.
Очаква се за състезанието да пристигнат над 160 души – състезатели, треньори, съдии, представители на международни федерации, от 17 нации.
Страната ни ще се представи с 11 състезатели в 3 отбора – 5 мъже рекърв, 3 жени рекърв, 3 мъже компаунд, като най-големи надежди се възлагат на световния ни шампион в зала Явор Христов. През месец март тази година той завоюва първия златен медал за страната ни.
На турнирът за първи път се въвежда и нова дисциплина «смесени отбори» (мъже-жени), обяви на пресконференция днес председателят на Българска федерация „Стрелба с лък” Даниел Павлов.
Официални гости от чужбина на състезанието ще бъдат Президентът на Европейската федерация по стрелба с лък (ЕМАУ) Марио Скарцела и генералният секретар на ЕМАУ Маринела Пишиоти.
България е домакин на европейско първенство по стрелба с лък от такъв ранг за втори път. През 2005 година страната ни за първи път беше домакин на Европейско Гранд При /финал/. Състезанието се проведе в гр. София и в него участваха 160 състезатели от 26 държави, не само от Европа, но и от САЩ, Япония, Китай, Австралия и други. Тогава бяха подобрени един Европейски и един Световен рекорд. Европейската федерация по стрелба с лък /ЕМАУ/ даде отлична оценка на спортно-техническо ниво на мероприятието и за това през 2008 г. в гр. Торино, Италия, бе решенo отново да гласуват доверие на България да организира подобно мероприятие.