Росен Станков, управител на „Теразид“ ЕООД: „Не се страхуваме да внедряваме нови технологии“

Интервю за в. „Строителен бизнес“

Г-н Станков, повече от 10 години фирмата в която работите е на българския пазар? От какво зависи успеха на една фирма според вас?

Тази година „Теразид” ЕООД отбелязва 12 години успешно присъствие на българския пазар на строителни материали. За тези години значително се промени средата, променихме се и ние. Започнахме с производството на сухи строителни смеси, след това постепенно разширявахме продуктовата гама, стремейки се винаги да отговаряне на нуждите на клиентите.

Смятам, че именно стремежът към усъвършенстване, следенето на новите тенденции и най-вече грижата за клиентите и вслушването в техните нужди и предпочитания са факторите, позициониращи една компания като успешна.

С какви трудности се сблъскахте за този период от време?

Възрастните хора имат поговорка: „Малко дете – малки ядове, голямо дете – големи ядове”. Това важи и за бизнеса. С основаването си „Теразид” ЕООД стартира от нулата и трябваше да се пребори с многото малки и големи български производители и чужди вносители. През годините много от тях фалираха или бяха погълнати от по-големи компании.

„Теразид” ЕООД успя да преодолее този бурен период на развитие на строителния бранш в България. Сега обаче пред нас стоят не по-леките задачи да защитаваме позициите и името, които сме извоювали, а това означава качество и ниво на обслужване без компромис и постоянно търсене и внедряване на нови технологии.

Как минава един ваш работен ден?

Аз съм човек на действието и рядко може да бъда намерен в кабинета си. В пролуките между многобройните срещи с доставчици и бизнес партньори аз съм сред служителите – в реалното производство. Вярвам, че ако един мениджър не познава производството и служителите си, той рано или късно ще бъде изправен пред трудности, защото бюрото в кабинета често дава лъжлива сигурност.

Успяхте да наложите марката “Теразид“, а по какъв начин затвърждавате позиции?

Смятам, че едно от най-силните преимущества на „Теразид” е високото качество на продуктите и това, че не се страхува да внедрява нови технологии. Стремим се винаги да предлагаме на клиентите си модерни подходи и материали, които да ги улесняват в работата им.

Често черпим опит от другите европейски страни, които вече са минали по пътя на България. От скоро, например, предлагаме на нашите клиенти машини за полагане не само на сухи строителни смеси, но и на пастообразни продукти – бои, мазилки, хидроизолации. Работата с машини при изпълнението на строителните операции е метод, който отдавна е навлязъл в западноевропейската практика. В Германия и Австрия машинното полагане изцяло е заменило ръчния метод на работа.

Основното удобство при машините за полагане е скоростта на работа в сравнение с ръчното изпълнение на процесите. Многократно се съкращава както времето, така и необходимият брой работници за изпълнението на една строителна операция. В същото време при работа с машини се постига далеч по-високо качество. При големите мащаби на строителството и все по-кратките срокове, поставяни от инвеститорите, оптимизирането на времето за изпълнение на всяка една от строителните операции е изключително важно за конкурентността на строителните фирми.

С какъв нов продукт/ технология ще зарадва „Teразид“ клиентите си тази година?.

Като всяка развиваща се компания и „Теразид” ЕООД залага на постоянното подобряване на своите продукти и на разработването на нови. Именно клиентите са тези, които ни подсказват в каква посока да работим.

Знаете, че ние предлагаме декоративни фасадни профили от EPS. Профилите вече се радват на голям интерес заради лесния си монтаж и атрактивните цени. Това наложи пускането на нов продукт – лепило на циментова основа, предназначено за декоративните профили, което вече е на пазара.

„Теразид” ще представи на българския пазар и няколко нови продукта, с които ще запълним една ниша на строителните дейности в етапа на грубия строеж. Вече произвеждаме вароциментов разтвор за тухлени зидарии и той се приема много добре. Съвсем скоро ще лансираме и вароциментов разтвор за вътрешна, така наречената „хастарна”, мазилка.

Както вече споменах, продължаваме популяризирането на работа с машини за полагане на мазилки. Наред с това започнахме процес на инсталиране на машини за тониране на пастообразни мазилки в някои търговски обекти. Вече имаме машини за тониране в магазини на 20 наши дистрибутори на територията на страната. Предстои увеличаване на тази бройка, за да може нашите клиенти да получават фасадни мазилки в избрания от тях цвят в момента на поръчката.

Кое ви мотивира да продължавате напред – престижните награди или доволните клиенти?

Откровено казано – и двете. Едва ли има колектив, който да не се радва, когато получава признание за усилията и труда си. Сред наградите, които сме получавали са златен медал от Международния панаир в Пловдив, Сертификат за най-добра търговска и производствена практика от Камарата на строителите, бяхме определени от Business Superbrands за една от най-силните марки на българския пазар. Приемам тези отличия като оценка на колегите от бранша, но и като ангажимент за добро качество.

Всичко това обаче нямаше да има значение, ако във всекидневната си работа не се радвахме на доверието и уважението на нашите клиенти. Доверието на клиента се печели трудно, когато става въпрос за строителни материали, още по-трудно се защитата. Неслучайно ключово място във философията на фирмата заема обслужването на клиентите. Това включва не само спазването на сроковете за доставка и професионалните съвети, но и личната ангажираност на търговските представители с всеки клиент и строителен обект.

Професионални съвети + качествени материали – това е формулата, по която работи „Теразид” с клиентите си.

По какъв начин се справяте с конкуренцията? Съществува ли нелоялна конкуренция в България?

Може да се каже, че през последните години конкуренцията в нашия бранш значително се засили. Освен чуждите фирми на пазара на строителни материали вече има и утвърдени български производители. През годините „Теразид” ЕООД се е доказало не само с високото качество на продукцията си, но с коректността и прецизното обслужване. Дружеството има установени дългогодишни отношения с много инвеститорски, строителни и търговски компании. Същото внимание и професионално отношение обаче получават и граждани, които са изправени пред решаването на дребни проблеми при ремонт или строителство на къща.

Наред с това друго основно предимство на дружеството е, че предлага богата продуктова гама и цялостни системи за работа, като продуктите са сертифицирани и изпитани като комплексни решения за строителство и ремонт.

Всичко това ни дава сериозно конкурентно предимство. Както във всеки развиващ се сектор, така и пазарът на строителни материали е изложен на риска от появата на нелоялна конкуренция. Такива случаи обаче са по-скоро единични прояви, които не са донесли търсения ефект. В условията на силна конкуренция на пазара остават само най-добрите и отговорните.

Най-голямото признание, което сте получили досега като професионалист?

Професионално признание получавам всеки ден, когато общувам със служителите във фирмата. Това е екип, който е създаван в продължение на години и за мен е истинско удоволствие, че тези изключително квалифицирани млади хора работят с хъс и се чувстват обвързани с настоящето и бъдещето на „Теразид”. Може би това е една от причините при вече осезаемия дефицит на квалифицирани кадри и head hunting-а, екипът на „Теразид” да се разраства, без да има напуснали служители.

Стартирахте инициатива за безвъзмездно топлоизолиране на детски заведения. Как ви хрумна идеята за това и какви резултати постигнахте?

Родител съм и от личен опит знам колко е важно детето ти да се чувства топло и уютно в детската градина, в училище – да се чувства там като у дома си. Затова не само аз, но и служителите на фирмата много се гордеем с тази инициатива. Така ние на практика показваме не само на бизнеса, но и на обществото, че в България има социално отговорни компании, които подхождат с грижа към децата. Досега „Теразид” ЕООД финансира съвсем безвъзмездно санирането на 2 детски градини в София и подобри условията за отглеждане и игра на над 100 деца. Тази година продължаваме инициативата с ремонт на част от детското отделение по урология към МБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023