Инж. Емил Копчев, регионален мениджър: При добро натоварване машините за полагане на мазилки изплащат стойността си за месец

Ще предоставяме силози от 1 до 12,5 тона, с които се оптимизира работата на големи обекти

Г-н Копчев, от скоро „Теразид” ЕООД предлага на своите клиенти машини за полагане на мазилки, лепила и други строителни материали. Какви са основните предимства на машинното полагане?

Много са предимствата при различните операции, изпълнявани с машина. Машинното разбъркване на сухите смеси с вода дава отлична хомогенност на материала. Няма бучки от по-твърд или недобре разбъркан материал, например. Наред с това не е необходимо да се чака и да се разбърква повторно, както при ръчното смесване. Приготвянето на сместа става на момента.

При полаганете на лепило върху топлоизолационните плоскости, например, един работник нанася лепилото върху разкроените вече плоскости, като може да даде фронт за работа на 5-6 работника, които да залепват плоскостите. За пръскането на шпакловъчната маса върху вече наредените топлоизолационни плоскости, поставянето на армировъчната мрежа и заглаждането й са необходими само трима работника. Тук е мястото да кажа, че машинното полагане налага изцяло да се промени организацията на работа и ангажираността на работниците. По-удачно и много по-бързо е движението да става хоризонтално по скелето, а не да се подават нагоре-надолу плоскостите, армировъчната мрежа или накрайника на машината…
Полагането на пастообразните продукти също е много улеснено. Новото, и бих го нарекъл революционно, е полагането на драскана мазилка без последващо заглаждане. Големи фасади, за които обикновено са необходими бригади от 15-20 работника и седмица време, се изпълняват за часове само от двама души без усилие.

Защо избрахте машини от INOTEC за работа с продуктите на „Теразид” ЕООД?

Проучвахме различни варианти, посетихме няколко изложения в Германия, където се запознахме с всички производители на такъв вид машини. Няколко са предпоставките в полза на INOTEC.

На първо място това е голямото разнообразие от накрайници, които улесняват значително строителните операции. Специално за „Теразид” ЕООД беше разработен и накрайник за полагане на зидарски разтвор върху тухли. Невероятно удобство!
INOTEC предлагат перисталтична помпа за пастообразни продукти, комбинирана с компресор, каквато другите производители нямат. Освен че осигурява равномерно подаване на материал, машината е атрактивна и с това, че след приключване на работата с мазилката, накрайникът се потапя във вода, без да е нужно да се мие. Така работата може да продължи на следващия ден.

Какви са условията за закупуване на машите за полагане на мазилки и има ли вече интерес от строителни фирми?

Интерес към машините има и той не е породен единствено от любопитство към новото. По-инициативните и предвидливи колеги вече заявиха свето желание за работа с машините. Вече имаме 5-6 заявки за доставка на машини и обучение за работа с тях.

Всяка строителна фирма или дори по-малките бригади могат да закупят машина за полагане на сухи и пастообразни смеси, като заедно с тях получават подробно упътване за работа, както и обучение за работниците. Освен това машините са с осигурена световна едногодишна гаранция. При осигурено добро натоварване машините изплащат стойността си за около месец.

Какво планирате в обслужването на по-големите строителни фирми?

Помислили сме и за строителни фирми, които изпълняват мащабни обекти и за които кратките срокове на предаване са изключително важни. По заявка можем да предоставим силози от 1, 3, 6 и 12.5 тона, които се доставят на обекта пълни със съответните сухи строителни смеси. Опитът от Германия, Австрия и Полша показва че най-ефективни са силозите от 6 и 12,5 т. и очакваме и тук да има най-голям интерес към тях.

Всеки силоз е оборудван така, че да смесва с вода материалите и да приготвя готов за полагане разтвор. Освен това силозите са комбинирани с всички необходими накрайници за нанасяне на лепилните смеси, познати от машините.

Така се спестяват постоянните поръчки, губенето на време в доставка, разтоварване, смесване и т.н. Последващото зареждане може да става чрез подмяна с нов пълен силоз или с доставка на материалите в така наречените big bag – големи платнени чували, завързани отдолу, които се закачат над силоза и съдържанието им се изсипва в него. При добра организация един камион с кран може да зарежда всички обекти за един ден.
Тази система на работа е добре обмислена и се прилага в почти всички западноевропейски страни. Ние просто черпим опит от най-силните фирми в бранша.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023