„Теразид” ЕООД предлага машини за полагане на лепила и мазилки

Водещият български производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали „Теразид” ЕООД вече предлага на своите клиенти машини за нанасяне на сухи и пастообразни продукти. За доставчик на машините „Теразид” ЕООД избра германската фирма INOTEC Gmbh. С машините INOMAT M8 и INOCOMB PICCO MP18 може да се нанасят всички основни продукти за довършителни работи в строителството – циментови лепила, шпакловки, хидроизолации, мазилки, интериорни и фасадни бои. Всеки от двата модела е придружен от подробна инструкция за работа с продукти с марка „Теразид”, като са посочени оптималните технически настройки, пропорции и консистенция на материалите при различните операции.
Възможностите на двете машини бяха демонстрирани пред представители на строителни и инвеститорски компании на поредица от специализирани срещи. Машинното полагане с INOMAT M8 на полимерната драскана мазилка „Декорит” предизвика въодушевление по време на демонстрациите, като изпълнението на 6 кв. м отне под 5 минути.
Перисталтичната помпа INOMAT M8 в комбинация с компресор е предназначена за машинно нанасяне на пастообразни продукти – полимерни, силикатни и силиконови мазилки с драскана или влачена структура, течни хидроизолационни смеси, грундове, интериорни и фасадни бои. Съществено предимство на машината е лекотата на работа и равномерното подаване на материала. Така нанесеният слой драскана мазилка може да не се заглажда и пердаши допълнително, което намалява многократно времето за полагане. В същото време крайният ефект е по-силно изразена релефна структура.

Практически изпитания за производителност на перисталтичната помпа показват, че двама души са достатъчни за нанасянето 500 кв. м драскана мазилка за 6 часа. Наред с това значително се намалява разходът на материал в сравнение с ръчното полагане. С машината продължаването на частично изпълнена фасада става лесно и без видима разлика от прекъсването, обясняват експертите.

Специалистите от „Теразид” ЕООД препоръчват използването на същата машина за бързото и равномерно нанасяне на универсалния грунд за мазилки „Теразид G-33” и на контактния грунд „Теразид G-22”. Отличен резултат се получава и при еднократно нанасяне на течна еластична хидроизолация за басейни и мокри помещения „Теразид GT-11”.

При машинното полагане на бои – вътрешни и външни, също се наблюдава значително съкращаване на времето в сравнение с ръчното нанасяне, както и намаляване на разхода на материали.
Полимерни, силиконови и силикатни мазилки може да се плагат и с монофазната Inocomb Picco MP18. За разлика от INOMAT M8 обаче тя е предназначена и за работа със сухи строителни смеси. Машината е особено подходяща за разбъркване и полагане на циментови лепила, например „Термозид”, върху топлоизолационни плоскости. Машината успешно може да се използва и за разбъркване и пръскане на шпакловъчна маса върху подредени вече топлоизолационни плоскости, както и за разбъркване и полагане на гипсови и вароциментови мазилки.

Специалистите на „Теразид” ЕООД планират нова поредица от демонстрации на строителните операции, изпълними с машините пред клиенти – строителни фирми и инвеститори. Предвидени са и обучения на служителите и работниците от строителни фирми.