Инж. Велин Александров, Мениджър Продажби: Гледаме към нови пазари отвъд България

Г-н Александров, наскоро в Рим бяха връчени 21-те Международни награди за качество на Trade leaders’ club и ТЕРАЗИД е една от наградените фирми. Разкажете повече за престижното отличие.

За нас е голяма чест, че ТЕРАЗИД получи награда за качество на такъв престижен международен форум. Още повече, че получихме отличието само половин година след Сертификата за най-добра търговска и производствена практика от Българската строителна камара. Водещ критерий за номинациите на Trade leaders’ club е изпълнението на международните стандарти за качество и успешното и стабилно развитие на фирмите. Интересното и ценното при наградите на Trade leaders’ club е, че всъщност фирмите, членуващи в клуба, оценяват номинираните по качеството на продуктите и на обслужването. Сами разбирате, че този факт прави наградата на Теразид още по-значима, защото сме заслужили признанието не само на българските, но и на нашите чуждестранни колеги.

Вече категорично мога да кажа, че за 11 години „Теразид” ЕООД натрупа солидно CV. Нашата фирма притежава сертификат за качество ISO 9001:2000, както и сертификат по БДС за цялостна интегрирана система за топлоизолация. Сред отличията, получавани през годините, са златен медал от Международния панаир в Пловдив, „Златен ключ” и „Златно крило на успеха”. За нас реалният измерител за качеството на продуктите с марка ТЕРАЗИД обаче е тяхното търсене както от строителни фирми, така и в търговската мрежа на дребно.

„Теразид” ЕООД успешно присъства на българския пазар на строителни материали. Как бихте определили позициите си?

ТЕРАЗИД е сред първите фирми, производители на сухи строителни смеси в България, и това ни даде едно сериозно конкурентно предимство от гледна точка на опит и познаване на пазара. През годините ние разширявахме постоянно продуктовата гама, като в същото време подобрявахме качеството на вече утвърдени продукти. Така успяваме да отговорим на конкретните нужди на нашите клиенти и на техните все по-високи изисквания за качество, срокове на доставка и гаранции.

Винаги сме се стремели да осигурим еднакво високо ниво на обслужване не само в София, където е производствената база на ТЕРАЗИД, но и на територията на цялата страна. Затова открихме собствени представителства в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора, които се допълват от добре разработена мрежа от дистрибутори, като така практически покриваме цялата страна.

Фирмената философия на ТЕРАЗИД се основава на коректност и внимание към всеки клиент. Вярвам, че това е една от причините да имаме изградени стабилни партньорства както с утвърдени компании в строителния бранш, така и с навлизащи в момента и бързо развиващи се фирми. Един от начините да засвидетелстваме нашето внимание към бизнес партньорите ни са годишните награди „Теразид”, които добиват все по-голяма популярност.

Кои според Вас са най-силните продукти с марката ТЕРАЗИД?

Имаме силни продукти както в сегмента на циментовите лепила, така и сред фасадните бои и мазилки и хидроизолационните материали. Лепилата за плочки и каменни облицовки Standard T365 и Super Flex T520 са утвърдени и търсени продукти заради отличното качество и приемливата цена. В същото време сравнително по-млади продукти от производствената ни гама, каквито са полимерните и силиконовите бои и мазилки, бързо се наложиха като предпочитани материали за завършване на нови сгради след поставена топлоизолация и възстановяване на стари фасади. Именно голямото търсене на фасадните мазилки е една от причините при годишен ръст на циментовите смеси от средно 20% за бранша, ние да отчитаме ръст на продажбите от 30-35%.

От скоро пуснахме на пазара декоративни фасадни профили от EPS, които вече се радват на голям интерес от страна на строителните фирми. Бързият и лесен монтаж на профилите и възможността за изработката на профили с индивидуален дизайн ги правят особено подходящи за интериорно и екстериорно оформление на къщи и хотели.

Г-н Александров, какви са прогнозите Ви за развитието на пазара на строителни материали?

За всеки е ясно, че мащабите на производство на строителни материали са в съответствие с бързите темпове на строителството у нас. Повечето анализатори обвързват пиковата тенденция с последващ спад, като посочват различни причини – една от които е насищането на пазара. Прибързано е да се казва обаче, че строителните дейности рязко ще намалеят след 2-3 години. Очакванията ни са, че през следващите 10-15 години ще продължи сериозното строителство, тепърва на българския пазар стъпват големи инвестиционни фондове и предприемачи.

Наблюдават се обаче промени в типа на строителните обекти, като тенденциите са за нарастване на дела на бизнес сградите и луксозното строителство. Типичен пример са строящите се в момента няколко голeми голф-игрища с прилежащите им комплекси. Голф комплексът Lighthouse Golf Resort край Балчик например, за който ТЕРАЗИД е доставчик на материали, включва над 400 къщи, 6 жилищни блока с 400 апартамента и луксозна хотелска част.

Не е за подценяване и нишата, свързана със санирането на стари сгради – обществени и жилищни. ТЕРАЗИД предлага цялостна система за топлоизолация, сертифицирана по БДС. Системата вече е търсена като комплексно решение при санирането на обществени сгради по различни проекти за енергийна ефективност.

А как смятате да отговорите на засилващата се конкурентна среда на пазара на сухи строителни смеси?

Както вече споменах, продуктите на ТЕРАЗИД се радват на добра популярност и са предпочитани не само пред аналогични продукти на български производители, но и пред много от чуждите марки у нас. Като всяка модерна и развиваща се фирма обаче ние не реагираме на обстоятелствата, а следим динамиката на пазара и се стремим да предвиждаме неговото бъдещо развитие и да планираме маркетингови стратегии достатъчно рано. Това е от особено значение за един сравнително консервативен бранш, какъвто е строителния. Новите технологии и новите инсталации, които са в процес на внедряване ще позволят да увеличим почти двойно производството на сухи смеси. Българският пазар обаче в голяма степен е наситен от различни по цени и качество продукти. Ето защо, ние смятаме да търсим нови пазари извън България. Смятам, че с качеството на продуктите, което можем да осигурим, няма да е трудно да се преборим с местната конкуренция не само сред съседни на нас държави, но и на западноевропейския пазар.

Г-н Александров, „Теразид” ЕООД се утвърди като пример за социално отговорна организация в строителния бранш, като изцяло със свои средства и материали изпълни топлоизолация на две детски градини. Планирате ли нови благотворителни инициативи?

Да, планираме да продължим инициативата за подобряване на условията в детските градини. В момента тече избор на детската градина, която да санираме тази есен. Вече на всички ни е известен проблемът с липсата на места в забавачките, а наше проучване показа, че много от детските заведения се помещават в стари сгради, които не са ремонтирани повече от 20 години и се отопляват на ток. Това беше повод да стартираме подобна инициатива и се надяваме и други форми от бранша да се присъединят към нас и с общи усилия да подобрим поне малко условията, в които растат нашите деца.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023