Инж. Велин Александров, Мениджър Продажби: Гледаме към нови пазари отвъд България

Г-н Александров, наскоро в Рим бяха връчени 21-те Международни награди за качество на Trade leaders’ club и ТЕРАЗИД е една от наградените фирми. Разкажете повече за престижното отличие.

За нас е голяма чест, че ТЕРАЗИД получи награда за качество на такъв престижен международен форум. Още повече, че получихме отличието само половин година след Сертификата за най-добра търговска и производствена практика от Българската строителна камара. Водещ критерий за номинациите на Trade leaders’ club е изпълнението на международните стандарти за качество и успешното и стабилно развитие на фирмите. Интересното и ценното при наградите на Trade leaders’ club е, че всъщност фирмите, членуващи в клуба, оценяват номинираните по качеството на продуктите и на обслужването. Сами разбирате, че този факт прави наградата на Теразид още по-значима, защото сме заслужили признанието не само на българските, но и на нашите чуждестранни колеги.

Вече категорично мога да кажа, че за 11 години „Теразид” ЕООД натрупа солидно CV. Нашата фирма притежава сертификат за качество ISO 9001:2000, както и сертификат по БДС за цялостна интегрирана система за топлоизолация. Сред отличията, получавани през годините, са златен медал от Международния панаир в Пловдив, „Златен ключ” и „Златно крило на успеха”. За нас реалният измерител за качеството на продуктите с марка ТЕРАЗИД обаче е тяхното търсене както от строителни фирми, така и в търговската мрежа на дребно.

„Теразид” ЕООД успешно присъства на българския пазар на строителни материали. Как бихте определили позициите си?

ТЕРАЗИД е сред първите фирми, производители на сухи строителни смеси в България, и това ни даде едно сериозно конкурентно предимство от гледна точка на опит и познаване на пазара. През годините ние разширявахме постоянно продуктовата гама, като в същото време подобрявахме качеството на вече утвърдени продукти. Така успяваме да отговорим на конкретните нужди на нашите клиенти и на техните все по-високи изисквания за качество, срокове на доставка и гаранции.

Винаги сме се стремели да осигурим еднакво високо ниво на обслужване не само в София, където е производствената база на ТЕРАЗИД, но и на територията на цялата страна. Затова открихме собствени представителства в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора, които се допълват от добре разработена мрежа от дистрибутори, като така практически покриваме цялата страна.

Фирмената философия на ТЕРАЗИД се основава на коректност и внимание към всеки клиент. Вярвам, че това е една от причините да имаме изградени стабилни партньорства както с утвърдени компании в строителния бранш, така и с навлизащи в момента и бързо развиващи се фирми. Един от начините да засвидетелстваме нашето внимание към бизнес партньорите ни са годишните награди „Теразид”, които добиват все по-голяма популярност.

Кои според Вас са най-силните продукти с марката ТЕРАЗИД?

Имаме силни продукти както в сегмента на циментовите лепила, така и сред фасадните бои и мазилки и хидроизолационните материали. Лепилата за плочки и каменни облицовки Standard T365 и Super Flex T520 са утвърдени и търсени продукти заради отличното качество и приемливата цена. В същото време сравнително по-млади продукти от производствената ни гама, каквито са полимерните и силиконовите бои и мазилки, бързо се наложиха като предпочитани материали за завършване на нови сгради след поставена топлоизолация и възстановяване на стари фасади. Именно голямото търсене на фасадните мазилки е една от причините при годишен ръст на циментовите смеси от средно 20% за бранша, ние да отчитаме ръст на продажбите от 30-35%.

От скоро пуснахме на пазара декоративни фасадни профили от EPS, които вече се радват на голям интерес от страна на строителните фирми. Бързият и лесен монтаж на профилите и възможността за изработката на профили с индивидуален дизайн ги правят особено подходящи за интериорно и екстериорно оформление на къщи и хотели.

Г-н Александров, какви са прогнозите Ви за развитието на пазара на строителни материали?

За всеки е ясно, че мащабите на производство на строителни материали са в съответствие с бързите темпове на строителството у нас. Повечето анализатори обвързват пиковата тенденция с последващ спад, като посочват различни причини – една от които е насищането на пазара. Прибързано е да се казва обаче, че строителните дейности рязко ще намалеят след 2-3 години. Очакванията ни са, че през следващите 10-15 години ще продължи сериозното строителство, тепърва на българския пазар стъпват големи инвестиционни фондове и предприемачи.

Наблюдават се обаче промени в типа на строителните обекти, като тенденциите са за нарастване на дела на бизнес сградите и луксозното строителство. Типичен пример са строящите се в момента няколко голeми голф-игрища с прилежащите им комплекси. Голф комплексът Lighthouse Golf Resort край Балчик например, за който ТЕРАЗИД е доставчик на материали, включва над 400 къщи, 6 жилищни блока с 400 апартамента и луксозна хотелска част.

Не е за подценяване и нишата, свързана със санирането на стари сгради – обществени и жилищни. ТЕРАЗИД предлага цялостна система за топлоизолация, сертифицирана по БДС. Системата вече е търсена като комплексно решение при санирането на обществени сгради по различни проекти за енергийна ефективност.

А как смятате да отговорите на засилващата се конкурентна среда на пазара на сухи строителни смеси?

Както вече споменах, продуктите на ТЕРАЗИД се радват на добра популярност и са предпочитани не само пред аналогични продукти на български производители, но и пред много от чуждите марки у нас. Като всяка модерна и развиваща се фирма обаче ние не реагираме на обстоятелствата, а следим динамиката на пазара и се стремим да предвиждаме неговото бъдещо развитие и да планираме маркетингови стратегии достатъчно рано. Това е от особено значение за един сравнително консервативен бранш, какъвто е строителния. Новите технологии и новите инсталации, които са в процес на внедряване ще позволят да увеличим почти двойно производството на сухи смеси. Българският пазар обаче в голяма степен е наситен от различни по цени и качество продукти. Ето защо, ние смятаме да търсим нови пазари извън България. Смятам, че с качеството на продуктите, което можем да осигурим, няма да е трудно да се преборим с местната конкуренция не само сред съседни на нас държави, но и на западноевропейския пазар.

Г-н Александров, „Теразид” ЕООД се утвърди като пример за социално отговорна организация в строителния бранш, като изцяло със свои средства и материали изпълни топлоизолация на две детски градини. Планирате ли нови благотворителни инициативи?

Да, планираме да продължим инициативата за подобряване на условията в детските градини. В момента тече избор на детската градина, която да санираме тази есен. Вече на всички ни е известен проблемът с липсата на места в забавачките, а наше проучване показа, че много от детските заведения се помещават в стари сгради, които не са ремонтирани повече от 20 години и се отопляват на ток. Това беше повод да стартираме подобна инициатива и се надяваме и други форми от бранша да се присъединят към нас и с общи усилия да подобрим поне малко условията, в които растат нашите деца.