С топлоизолация на ТЕРАЗИД започна санирането на първия блок по Националната програма за енергийна ефективност

С топлоизолационна система на ТЕРАЗИД ще бъде саниран първият блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Стартът на програмата беше даден днес, 23.06.2015 г., от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Благоевград. На тържественият водосвет присъстваха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов и Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.
Бл. 36 в кв. Ален мак в Благоевград е един от 1160-те, които вече имат сключени договори с МРРБ за 100% безвъзмездна помощ за саниране. На блокът е издаден Технически паспорт и доклад от енергийно обследване. Съгласно енергийния одит панелният блок ще бъде саниран с 5 см EPS, армирана шпакловка за топлоизолационни плоскости и фасадна мазилка. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е „Изоглас 2005“ ЕООД, като се предвижда те да бъдат извършени в срок от 2 месеца.
„Този блок ще е лицето на Националната програма за енергийна ефективност. Другите ще гледат от вас и вие задавате стандарта“, заяви по време на откриването министър Павлова.
Топлоизолационните системи на „Теразид“ са предпочитани при строежа и санирането на много жилищни и обществени сгради заради отличното си качество и цената, съобразена с българския пазар. Ние сме български производител, но смея да твърдя, че продуктите са ни на световно ниво, а топлоизолационните системи са сертифицирани съгласно европейските изисквания по ETAG 004“, сподели инж. Велин Александров, мениджър „Продажби“ в ТЕРАЗИД ЕООД.
За единствените 2 блока, които бяха санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през миналата също бяха избрани топлоизолационните системи с марка ТЕРАЗИД. Съгласно предписанията от заснемането и енергийния одит определените топлоизолационни материали за тях бяха EPS с дебелина съответно 5 см за бл. 17 в ж.к „Захарна фабрика“ и 8 см за бл. 10 в кв. „Изток“, ул. Чарлз Дарвин 3. И двете сгради бяха завършени с полимерна фасадна мазилка ДЕКОРИТ.

Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени преди април 1999 г. по индустриален способ. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023