Лепило улеснява използването на декоративни елементи от EPS

Лепило на циментова основа, разработено специално за закрепване на декоративни фасадни профили от EPS, пусна на пазара българският производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали „Теразид” ЕООД.

Разработихме лепилото по поръчка на наш клиент, на когото предстоеше да използва голямо количество профили, обяснява появата на новия продукт инж. Велин Александров, мениджър „Продажби” в „Теразид” ЕООД. Лепилната смес значително облекчава работата на строителните фирми при изпълнението на фасади с декоративни профили от EPS, защото е по-фина и с подобрена якост, пояснява той.

Напоследък все по-популярно става обкантването с декоративни елементи на отворите – врати и прозорци, на еднофамилни къщи и цели хотелски комплекси. Често фасадите се декорират с плоскости, наподобяващи каменни плоскости вместо трудоемкото и рисковано лепене на истински камъни.

Лесният монтаж и разнообразието от форми правят декоративните фасадни профили идеално решение не само при проектирането на нови сгради, но и за възстановяване на архитектурни паметници, при които сериозно е нарушена целостта на орнаментите – корнизи, картуши и др. Напуканите и нестабилни фасадни орнаменти могат да бъдат изцяло заменени от профили от EPS със същите форми и размери.

За да издържат на атмосферна влага и биещ дъжд, детайлите от стиропор се покриват със специален защитен слой. Сместа, която е на основата на бял цимент, гарантира също сигурна пукнатино- и светлоустойчивост. Обработените по този начин фасадни профили може да бъдат допълнително боядисвани с различни бои и покрития в съответствие с дизайнерските и архитектурни решения.