Спас Владимиров, Мениджър „Производство” в ТЕРАЗИД: Машините за полагане на лепила и мазилки дават голямо конкурентно предимство

С 40% ръст на продажбите през годината дружеството е най-динамично развиващият се производител на полимерни бои и мазилки

Г-н Владимиров, към богатата продуктова гама на ТЕРАЗИД добавихте и машини за нанасяне на сухи и пастообразни материали. Какви са предимствата на машинното полагане?

Основното удобство при машините за полагане е скоростта на работа в сравнение с ръчното изпълнение на процесите. Многократно се съкращава както времето, така и необходимият брой работници за изпълнението на една строителна операция. В същото време при работа с машини се постига далеч по-високо качество. При големите мащаби на строитеството и все по-кратките срокове, поставяни от инвеститорите, оптимизирането на времето за изпълнение на всяка една от строителните операции е изключително важно за конкуретността на строителните фирми.

Какво е новото и различното в машините, които ТЕРАЗИД предлага?

Машините, които предлага ТЕРАЗИД са два вида и с тях на практика може да се нанасят всички основни продукти за довършителни работи в строителството – циментови лепила, шпакловки, хидроизолации, мазилки, интериорни и фасадни бои.

Именно многото функции и разнообразието от накрайници на машините ги правят изключително подходящи както за по-малки бригади, занимаващи се с поставяне на топлоизолация, така и за по-големи строителни фирми, които искат да изпреварят своята конкуренция с бързина и качество.

Кои са строителните материали, съвместими с машините?

Искам да отбележа, че машините са комплектовани с подробна инструкция за работа с продукти с марка ТЕРАЗИД, като са посочени оптималните технически настройки, пропорции и консистенция на материалите при различните операции. Спазването на тези инструкции гарантира безпроблемна работа и качествен краен продукт. Освен това, всеки от продуктите за машинно полагане, които ТЕРАЗИД предлага, е със специални добавки, които ги правят по-добри за работа с машини.

Перисталтичната помпа в комбинация с компресор е предназначена за машинно нанасяне на пастообразни продукти – полимерни, силикатни и силиконови мазилки с драскана или влачена структура Decorit, Silicat и Sicolit, пастообразна хидроизолация Terazid GT-11, грундовете Terazid G-33 и „Terazid G-22 – Бетонконтакт, интериорни и фасадни бои. Съществено предимство на машината е лекотата на работа и равномерното подаване на материала. Нанесеният слой драскана мазилка може да не се заглажда допълнително, което намалява многократно времето за полагане. В същото време крайният ефект е по-силно изразена релефна структура.

Полимерните, силиконовите и силикатните мазилки са подходящи за полагане и с монофазната машина. За разлика от перисталтичната помпа, обаче, тя е предназначена и за работа със сухи строителни смеси. Машината е особено подходяща за разбъркване и полагане на циментови лепила и шпакловъчна маса, например Termozid, върху топлоизолационни плоскости.

Очаквате ли промяна в търсенето на продуктите с марка ТЕРАЗИД след пускането в продажба на машините за полагане?

И в момента «Теразид» ЕООД може да се похвали със завидно търсене на основните групи продукти. Тази година отново ще можем да отчетем ръст в продажбите от около 40% спрямо предходната година. Тази положителна тенданция през последните години е обяснима както с интензивното строителството в България и значителните инвестиции в тази област, така и с високото качество и конкурентните цени на продукцията на фирмата.

Предполагаме, че новите възможности, които ще дадат на нашите клиенти машините, ще помогнат за разбитие на техния бизнес и това ще рефлектира и в търговските им отношения с нас.

В момента най-сериозен дял от продажбите на продукти с марката ТЕРАЗИД имат циментовите лепила и фасадните мазилки. За шестте месеца на тази година с материали на ТЕРАЗИД са изпълнени над 380 000 м² фасади. Бързите темпове на развитие наложиха да разширим и модернизираме производствената си база. До края на годината планираме да заработят нови инсталации за сухи смеси и пастообразните мазилки и бои с капацитет съответно 60 000 тона годишно и 10 000 тона годишно.

През 2008 г. ще влезе в експлоатация и нова инсталация за изсушаване, смилане и сепарация на инертни материали, които са неразделна част от производството на сухи смеси. Капацитетът на инсталацията ще е 60 000 тона готов продукт годишно.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023