Софийският университет посреща студентите с обновена фасада

Български силиконови бои преобразиха рушащите се сгради на духовната семинария

С напълно обновена фасада ще посрещне в понеделник, 2 октомври, студентите си за новата учебна година Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Централната сграда и библиотеката на университета са ремонтирани по проект „Красива България” изцяло с родни материали.

За боядисването на фасадата на Ректората с площ 5000 кв.м са били необходими близо 2500 кг силиконова боя на българския производител ТЕРАЗИД ЕООД. Цветовете – бяло и бледо жълто, са разработени специално за изпълнението на проекта след консултация с представители на проект „Красива България” и на Националния институт по паметници на културата. Цялостното възстановяване на фасадата, която не е ремонтирана през последните 20 години, е отнело 6 месеца.

Централната сграда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Ректората е една от архитектурните забележителности на София. Строежът на централната част започва през 1924 г. и завършва през 1934 г. по проект на френския архитект Бреансон. Със значителни подобрения по-късно в проекта участва и българският архитект Йордан Миланов.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” също може да се похвали със значително възстановяване на архитектурния си облик на паметник на културата. Сградите и църквата са проектирани от австрийския архитект Фридрих Грюнангер и са построени в периода 1902-1904 г.

През лятото беше обновен семинарският храм „Св. Йоан Рилски”, а до края на годината трябва да приключат ремонтните дейности по фасадата на централната сграда на семинарията. Подобен ремонт на храма не е правен през последните 30 години.

Общата площ на реновираната фасада на сградите на Софийската семинария надхвърля 6000 м², а цветовете са традиционните за духовната институция – бяло, жълто и тъмно червено. Изпълнителят – кооперация „Единство-94”, също е избрал български силиконови бои от ТЕРАЗИД ЕООД. Всеки един от цветовете е бил одобрен от представители на Националния институт по паметниците на културата и на проект „Красива България” след специално направени мостри.