Софийският университет посреща студентите с обновена фасада

Български силиконови бои преобразиха рушащите се сгради на духовната семинария

С напълно обновена фасада ще посрещне в понеделник, 2 октомври, студентите си за новата учебна година Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Централната сграда и библиотеката на университета са ремонтирани по проект „Красива България” изцяло с родни материали.

За боядисването на фасадата на Ректората с площ 5000 кв.м са били необходими близо 2500 кг силиконова боя на българския производител ТЕРАЗИД ЕООД. Цветовете – бяло и бледо жълто, са разработени специално за изпълнението на проекта след консултация с представители на проект „Красива България” и на Националния институт по паметници на културата. Цялостното възстановяване на фасадата, която не е ремонтирана през последните 20 години, е отнело 6 месеца.

Централната сграда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Ректората е една от архитектурните забележителности на София. Строежът на централната част започва през 1924 г. и завършва през 1934 г. по проект на френския архитект Бреансон. Със значителни подобрения по-късно в проекта участва и българският архитект Йордан Миланов.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” също може да се похвали със значително възстановяване на архитектурния си облик на паметник на културата. Сградите и църквата са проектирани от австрийския архитект Фридрих Грюнангер и са построени в периода 1902-1904 г.

През лятото беше обновен семинарският храм „Св. Йоан Рилски”, а до края на годината трябва да приключат ремонтните дейности по фасадата на централната сграда на семинарията. Подобен ремонт на храма не е правен през последните 30 години.

Общата площ на реновираната фасада на сградите на Софийската семинария надхвърля 6000 м², а цветовете са традиционните за духовната институция – бяло, жълто и тъмно червено. Изпълнителят – кооперация „Единство-94”, също е избрал български силиконови бои от ТЕРАЗИД ЕООД. Всеки един от цветовете е бил одобрен от представители на Националния институт по паметниците на културата и на проект „Красива България” след специално направени мостри.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023