7 жилищни сгради се санират с топлоизолационна система ТЕРАЗИД

За 7 жилищни сгради, които ще бъдат обновени през лятото по Програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради по Оперативна програма „Регионално развитие”, е избрана интегрираната система за топлоизолация на „Теразид”.
Три от сградите са жилищни блокове в София. Ремонтните дейности по тях ще бъдат изпълнение от „Памар груп” ООД и Стини ООД. Две жилищни кооперации в Стара Загора ще бъдат топлоизолирани от „СФО” ЕООД, а двете в Смолян – от „Строителство и саниране инженеринг консулт” ЕООД. Топлоизолационната система на българският производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали „Теразид” ЕООД е предпочитана и при изпълнението на мерките за енергийна ефективност на много общински сгради, училища и детски градини.
63 млн. лв. за санирането на многофамилни жилищни сгради ще отпусне МРРБ в края на 2011 г. по оперативна програма „Регионално развитие“. Отпуснатите пари ще стигнат за 500-600 сгради.
Държавата ще поема до 50 на сто от необходимите средства за цялостно саниране на жилищни кооперации и панелни блокове. За да се включи дадена кооперация в схемата за саниране, трябва да има съгласие на 67% от собствениците и те да са регистрирани по Закона за етажната собственост.
Началните 63 млн. лв., с които стартира схемата, са малка част от сумата от 7-8 милиарда лева, които по изчисления на регионалното министерство, са необходими за санирането на около 700 хиляди жилища в особено лошо състояние.