Националната опера и балет е сред отличените сгради на годината

Националната опера и балет получи наградата Сграда на годината 2008 в категорията „Сгради със специално предназначение”. Лично зам.-министърът на културата Иван Токаджиев получи приза от инж. Велин Александров, мениджър „Продажби” в ТЕРАЗИД ЕООД и член на журито на конкурса, по време на церемонията в Народния театър „Иван Вазов” снощи.
Проектът е за реконструкция, адаптация и реставрация на сградата на Националната опера и балет в София с РЗП 30 000 м² – в частта ѝ за зрителна зала, оркестрина, фоайета, ВИП зали, кулоари, репетиционни, гримьорни, административни, технически, санитарни и складови помещения. Сградата е строена от 1947 г. до 1957 г. по проект на арх. Лазар Парашкеванов, изготвен през 1922 г.
Проектът, направен през 2007 г. от арх. Константин Пеев, включва иновационни за България строителни технологии. Уникална е новата подвижна оркестрина с автоматизирана хидравлика, издигаща я на височина 2,50 м до нивото на сцената, което увеличава сценичната площ с 200 м². Това позволява провеждането на грандиозни спектакли и големи концерти в Националната опера и балет.
Нови са стенните акустични покрития и част от декоративните орнаменти с ефект на позлата. Прецизно е реставрирана композицията “Небе” на проф. Дечко Узунов върху потона в зрителната зала. Строително-реставрационните работи се извършваха от сложно технологично скеле с височина 20 м.
19-членното жури определи голямата награда „Сграда на годината” да получи комплексът „Св. Тома” на нос Хумата, край Аркутино. Комплексът, чийто инвеститор е „ГБС-Инвест“ ЕАД, взе награда и в категорията „Ваканционен комплекс на годината”.
За „Сграда на публиката” беше избрана жилищна сграда „Жаклин” на „Софбилд енд Ко” ЕООД, която взе приза и в категория „Жилищни сгради и комплекси”. В раздела „Градски хотели” отличието беше присъдено на „Метрополитън хотел София” с инвеститор „Вълканов и Миланов Ко“ ООД, а при ваканционните хотели бе отличен „Парк хотел Пирин” в Сандански с инвеститор „Роял 99“ ООД.
В категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение” победител е „Офис сграда на енергийни компании” на „Риск Инженеринг” АД. Търговски и изложбен автоцентър „Овърдрайв“ на „Ренесанс“ АД в с. Горни Лозен е „Търговска сграда на годината”, а новопостроеният логистичен склад на „Софарма” АД беше определен за „Производствена сграда на 2008”.
Специална награда за „Най-мащабен проект, демонстриращ хармонично съчетание на строителство и природна среда” организаторите връчиха на „Клуб Хаус Блексирама” в Балчик с инвеститор „Блексирама” АД.
В седмото издание на конкурса, организиран от в. „Строителство градът”, взеха участие над 80 обекта от цялата страна, които се състезаваха в 9 категории.

Ние използваме бисквитки. Когато посещавате уеб сайта ни, бисквитките ще бъдат съхранени на компютъра ви. За повече информация, моля разгледайте нашата политика за поверителност.
Последната актуализация на политиката за поверителност е на 11.01.2023